blogitekstin kuvituskuva

Ajatuksia fysioterapiasta tänä päivänä


Mitä sinulle tulee mieleen sanasta fysioterapia?

Moni mieltää fysioterapian hieronnaksi tai kuminauhajumpaksi. Fysioterapia on paljon muutakin.

Tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaan kuuluu manuaalisen käsittelyn (hieronta, nivelmobilisaatio, faskiakäsittely jne.) lisäksi, tutkimista, haastattelua, tavoitteiden asettamista, harjoitteiden ohjaamista, treeniä ja keskustelua. Näitä kaikkia löytyy minun fysioterapiasta, aina! Joskus treenataan enemmän, joskus vähemmän, joskus liikkuvuutta tai huoltoa, joskus voimaa ja hallintaa, silti se kaikki on fysioterapiaa.

Kun asiakkaalla on kipu, vaiva tai jokin muu tuki- ja liikuntaelimistön haaste, on sille olemassa jokin syy eli aiheuttaja. Joskus harvoin se on jotain mihin me emme voi fysioterapialla välttämättä vaikuttaa, mutta uskallan väittää, että AINA voi tehdä jotain, että ainakin oireet lievittyy ja olo paranee.

Kivun tai vaivan ollessa läsnä, otetaan hetki aikaa muiden kehon osien tai ominaisuuksien kehittämiseen. Ajatellaan, että nyt on hetki kehittää jotain, mihin täysin terveenä ei olisi aikaa tai mahdollisuuksia keskittyä.

Useimmin vaivan/kivun aiheuttajana on jokin kehossa oleva heikkous, kireys tai yksipuolinen toiminta. Ihmisen keho on niin viisas, että kireyden tai heikkouden ilmetessä se kehittää kompensoivia liikestrategioita, jotta liikkuminen edelleen olisi mahdollista. Tästä syystä niin sanottu lihastasapaino järkkyy ja kipuja sekä vaivoja syntyy. Näin "mutkat suoriksi" esitettynä. Kuitenkin kaikkiin kipuihin ja vaivoihin vaikuttaa moni asia!

Urheilussa, liikunnassa tai arjessa voi sattua tapaturmia, joiden takia fysioterapia on ensisijaisen tärkeää ja välttämättä aiheuttaja ei ole juuri jonkin kohdan kireys tai heikkous. Mutta tällöinkin vamman paranemiseen fysioterapiasta, harjoittelusta ja käsittelystä on paljon apua. Kun esimerkiksi nilkka nyrjähtää ja et pääse käyttämään jalkaa normaalisti, jo reilun vuorokauden jälkeen on havaittavissa keskimmäisen pakaralihaksen (eli lantionhallinnan kannalta erityisen tärkeä lihas) heikentymistä. Jos joudut kävelemään kepeillä muutaman päivän ja sen jälkeen kävelet hieman linkuttaen ja siitä pikkuhiljaa, ilman fysioterapiaa jatkat liikunnan/lajin ja arjen pariin entiseen tapaan, on varmasti mm. lantion hallinnassa puolieroja, kireyttä ja heikkoutta. Tämä voi taas johtaa uuteen vaivaan ja myös nyrjähtänyt nilkka on alttiimpi uudelle vammalle.

Hakeudu siis herkästi fysioterapiaan näytille, jos sinulla on mitään kipuja, vaivoja tai taustalla jokin tapaturma.


Yhtä monta tapaa kehittyä, kun on fysioterapeuttejakin


Muutaman sanan haluan mainita siitä, kun tällä alalla ammattilaisten kirjo on valtava ja toimintatapoja on jopa enemmän, kuin meitä ammattilaisia. JOS hakeudut fysioterapiaan tai valmennukseen jollekin ammattilaiselle ja sinulla on hyvä fiilis teidän yhteistyöstä, laaditte selkeät tavoitteet ja toimintasuunnitelman, LUOTA PROSESSIIN! Tämä tarkoittaa sitä, että älä sooloile, esimerkiksi poimi treenejä muualta (somesta tai kavereilta), tai älä samaan aikaan hyödynnä montaa saman alan ammattilaista. Jos saat ja toteutat erilaisia ohjeita kokoajan sekaisin, tulos ei varmasti ole kovin hyvä isossa kuvassa. Samaan lopputulokseen voi päästä montaa eri reittiä. Vaivan paranemiseen, kivun hoitoon tai vamman kuntoutumiseen harvoin on mitään hokkuspokkus taikatemppuja, joten se vie aikaa, vaatii hieman keskittymistä ja kärsivällisyyttä sekä sinun ja ammattilaisen työtä asian eteen.

Tämä ei tarkoita sitä, että omasta prosessista tai sen toimintatavoista ei kannattaisi jutella kavereiden/läheisten kanssa, päinvastoin, kannattaa. Pitää vain muistaa se, että mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle lainkaan. Aina kuitenkin kannattaa ja pitääkin kysyä ja kyseenalaistaa ammattilaisen ohjeita, toimintatapoja ja prosessia, näin saat parhaan lopputuloksen :) 

AINA voi tehdä jotain!

Koskaan (elävän ihmisen kanssa) ei ole sellaista tilannetta, että mitään ei olisi tehtävissä jonkin vaivan tai kivun lievittämiseen tai jopa kuntouttamiseen. Olen itse kokenut niin moneen kertaan sen, että lääkäri tai muu terveysalan ammattilainen sanoo, “olisiko järkevämpää vain lopettaa laji”, mutta tämä on mielestäni jopa törkeää. Ennen kuin on oikeasti kokeiltu kaikkea mahdollista, en uskaltaisi noin edes ajatella. Ja se, että on kokeiltu kaikkea, vaatii jo melko paljon ;) Jos siis todella haluat jotain lajia harrastaa, tehdä jotain tiettyä liikuntamuotoa, uskon todella, että se on jollain keinoilla mahdollista toteuttaa!

Fysioterapiavastaanotolleni saa ja kannattaakin tulla, vaikka vielä ei mitään kipuja olisikaan.


<3 Viivi