Kehonhuolto on paljon muutakin, kun venyttelyä ja pallohierontaa.

Mitä on kehonhuolto?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kehonhuolto on riittävää unta, monipuolista liikuntaa ja ravitsevaa ruokaa. Lisäksi mielekäs ja sujuva arki höystettynä tärkeillä sosiaalisilla suhteilla kuuluu mielestäni myös kehonhuoltoon. Kun edellä mainitut asiat ovat tasapainossa, väitän, että kehosi voi hyvin.

Kuten kaikki tiedämme, asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Halusin vain muistuttaa sinua, että vaikka sinulla olisi kaikki hierontapallot, rullat, upeat venytystekniikat, hengitys- ja rentoutusharjoitukset sekä treeniohjelmat, se ei todellakaan auta kehoasi voimaan paremmin, jos perusasiat on pielessä. Nykyään kehonhuoltoon on olemassa jos jonkinlaista vempainta tai keinoa, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Mutta liian usein odotetaan kuuta taivaalta jo pelkästään uuden kehonhuolto-ohjelman ostettua, vaikka tosiasiassa pallohierontaa hyödyllisempää olisi esimerkiksi nukkua hieman paremmin.


Miten kehoa kannattaa huoltaa?

Keskitytään tässä tekstissä kuitenkin kehonhuollon liikunnallisiin tai fyysisiin keinoihin. Vastaus on monipuolisesti. Pelkkä venyttely tai rullailu ei riitä.

Kehonhuoltoharjoitukseksi voisi helposti määrittää minkä tahansa treenin, voimaharjoituksesta hengittelyyn tai palauttavaan kävelyyn. Aluksi kannattaa miettiä, mikä harjoituksen tavoite on? Jos tavoitteena on palautella kehoa esimerkiksi kovasta harjoituksesta, kannattaa huolto olla matalilla sykkeillä tapahtuvaa kävelyä, pyöräilyä, uintia tms. Myös kevyt aktiivinen liikkuvuusharjoitus hengityksen rytmittämänä toimii hyvin. Jos taas tavoitteena on edistää tai ylläpitää liikkuvuutta ja huoltaa jotain tarkkaa kohtaa kehosta, voisi kehonhuolto olla liikkeessä pysyvää aktiivista liikkuvuusharjoittelua, rullailua tai pallohierontaa. Muun muassa FasciaMethod tai jooga sopii tähän loistavasti. Jokatapauksessa kaikille yllä mainitsemilleni keinoille on aikansa ja paikkansa, kaikkea tarvitaan. Liikunta, joka samalla palauttaa niin henkisesti kuin fyysisesti ja on mielekästä, sopii kehonhuolloksi!

Lisäksi ajattelen, että kehonhuoltoharjoitukseen kannattaa yhdistää oman kehon kehittäminen. Näin fysioterapeutin silmin kaikilla on jotain niin sanottuja heikkoja lenkkejä kehossa. Milloin jostain kiristää, on haasteita aiheuttavia puolieroja tai jokin lihasryhmä ei aktivoidu oikeaan aikaan tai riittävästi. Esimerkiksi monilla naisilla etureidet tuntuu olevan aina kireällä. Siihen ei auta pelkkä etureisien venyttely ja rullailu. On mietittävä, MIKSI ne etureidet kiristää ja treenata sitä. Usein etureisien kireyteen vaikuttaa mm. takareisien ja pakaralihasten heikkous tai alavatsalihasten heikkous. Toki moni muukin asia vaikuttaa ja tietenkin se, mitä keholla tehdään.


Esimerkkejä erilaisista kevyistä kehonhuoltomenetelmistä

  • palauttava kestävyysharjoitus matalilla sykkeillä (Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta) - pyöräily, uinti, kävely, vaellus, mieluiten luonnon keskellä
  • hengitysharjoitus yhdistettynä liikkeeseen
  • tanssi matalilla sykkeillä, isoilla liikeradoilla - me kaikki pystymme tähän, musat kaakkoon ja eikun heilumaan ;)
  • liikkeessä pysyvä venyttely, pumpaten, isoin liikkein tai hengityksen rytmittämänä
  • kehonpainoharjoittelu maltillisilla kuormilla, esimerkiksi keppijumppa

Nyt haastankin sut miettimään, mikä olisi sulle sopiva tapa huoltaa kehoa? Jospa kokeilisit tanssia kotona mahdollisimman isosti ja ilman suunnitelmia <3


- Viivi

Ps. Tarvitaanko erillistä liikkuvuusharjoitusta? Pitääkö venytellä, jos jokin paikka kiristää? 

Näihin ja moneen muuhun venyttelyyn liittyvään kysymykseen saat vastauksia seuraavassa tekstissä tai kokemalla itse pian myyntiin tulevan TÄYSIN UUDISTETUN Kehonhuolto -valmennuksen parissa <3 (Paina tästä)

Pps. Haluatko kokeilla minun ohjaamaa kehonhuoltoa? Pääset kokeilemaan minun ohjausta instagramin puolella, painamalla tästä.