Venyttely vai liikkuvuusharjoittelu?

Mediassa usein törmää uutiseen tai artikkeliin, jossa otsikko on nykymaailman mukaan raflaava ja huomiota herättävä. “Venyttely ei kannata!” “Älä koskaan venyttele ennen treeniä!” Tai jotain vastaavaa. Kuten arvata saattaa, asia ei ole noin yksinkertainen. Ensin tulisi määritellä mitä sanalla venyttely tarkoitetaan. Toiseksi, termeillä näsäviisastelu on harhaanjohtavaa.


Venyttely voi tarkoittaa kaikkea liikkuvuusharjoittelua erilaisin menetelmin tai se voi tarkoittaa vain paikallaan pysyvää eli staattista ja passiivista venyttelyä. Otsikoissa käytetyllä venyttelyllä ajatellaan asiaa usein suppeasti vain staattisena ja passiivisena paikallaan lötköttelynä monta minuuttia kerrallaan.

Liikkuvuusharjoittelu eli minun mielestäni kansankielisesti ja helpommin sanottuna venyttely voidaan jakaa staattiseen ja dynaamiseen, passiiviseen ja aktiiviseen, toiminnalliseen tai vaikka jännitys-rentous menetelmään. Kaikilla näillä on varmasti aikansa ja paikkansa.

Staattisella eli paikallaan pysyvällä venyttelyllä tarkoitetaan harjoitetta, jossa emme aktiivisesti liiku ja pumppaa venytysasennossa. Usein staattinen venyttely on myös passiivisempaa, eli lihakset eivät työskentele venytystä tehdessä.

Dynaaminen eli liikkeessä pysyvä venyttely on useimmin aktiivista ja hieman monipuolisempaa, kuin staattinen ja passiivinen venyttely.

Jännitys-rentous menetelmässä viedään jokin alue venytykseen, jännitetään vastaan muutaman sekunnin ajan ja rentouttaessa viedään liikettä hieman pidemmälle. Tätä toistetaan tavoitteen mukaan haluttu toistomäärä.

Toiminnallisella liikkuvuusharjoittelulla usein tarkoitetaan monen kehon osan liikuttamista yhtäaikaa, harjoitteet mallintaa arjessa tarvittavia liikkeitä ja on dynaamisia sekä aktiivisia.

Kehon liikkuvuus perustuu nesteytymiseen ja sidekudoskerrosten eli faskiakerrosten väliseen liikkeeseen toisiinsa nähden. Jos olemme pitkään kovin kuivia, kärsii liikkuvuutemmekin siitä ja meistä tulee kömpelöitä, robottimaisia ja jäykkiä. Liikkuvuus ei perustu juurikaan siihen, että jokin kudos venyisi. Ehkä tässä yksi syy sille, miksi sana venyttely aiheuttaa eriäviä mielipiteitä.

Kun istumme paikallaan, esimerkiksi töissä tai vaikka lentokoneessa, ja juomme paljon vettä, vesi tulee ikäänkuin “läpi” ja meitä pissattaa. Jos taas juomme paljon vettä ja liikumme samalla, neste imeytyy kehoon paremmin ja pitää kehoamme kimmoisana ja elastisena. Eli, kun teet liikkuvuusharjoittelua, kannattaa samalla ja pitkin päivää pitää huoli riittävästä nesteytyksestä, jotta liikkuvuusharjoittelu on tehokkaampaa.

Näihin ajatuksiin ja sidekudoksen toimintaan perustuen liikkuvuusharjoittelun kannattaakin olla dynaamista eli liikkeessä pysyvää ja aktiivista. Pumppaavat venytykset, isot liikeradat, aktiiviset lihakset, hengitys mukana ja sulavat liikkeet, siitä koostuu tämän hetken tiedon mukaan tehokkain tervettä liikkuvuutta edistävä liikkuvuusharjoittelu.

Tämän tyylisellä liikkuvuusharjoittelulla on todella paljon muitakin etuja. Kuten yleinen aineenvaihdunnan edistyminen, koordinaation ja ketteryyden kehittyminen, tukilihasten aktivointi, stressin lievitys, rentoutuminen, palautuminen, jne.

Edellä mainittu liikkuvuusharjoittelutapa voi olla osa alkulämmittelyä, loppuverkkaa tai oma harjoituksensa. Myös isoilla liikeradoilla tehty voimaharjoitus on omalta osaltaan liikkuvuusharjoittelua parhaimmillaan.


Kireys ja jumitus johtuu aina jostain! Useimmin se on jonkin toisen alueen heikkoutta tai lihasten hidasta aktivoitumista ja seurausta toisen alueen kiristymisestä. Joten, jos haluat edistää liikkuvuutta tai poistaa “jumeja”, venyttelyä järkevämpää olisikin selvittää, mistä kireys johtuu ja vahvistaa kyseistä aluetta. Lisäksi on tärkeää tehdä koko keholle harjoittelua, ei vain tietyille alueille täsmänä. Esimerkiksi, jos etureidet kiristää aina ja pakarat on heikot, ei riitä, että etureisiä venyttää ja pakaraa vahvistaa. Myös vatsan, alaselän, takareiden, pohkeen, jalkaterän, yläselän jne jne alueet kaipaa treeniä. Heh, tavallaan yksinkertaista, mutta ihmisen keho on melko monimutkainen kapistus, lisäksi kaikki me olemme yksilöitä ja rakenne kehossa erilainen.


Lopuksi: 

  • Venyttely tai liikkuvuusharjoittelu kannattaa ja sitä saa tehdä ennen harjoitusta, se on jopa ihan suotavaa. Sidekudoksessa on erittäin tiheä hermotus ja aktiivisella liikkuvuusharjoittelulla härnäämme tätä hermotusta, joka taas auttaa lihaksiamme aktivoitumaan paremmin. Näin ollen lihakset heräävät ja on paremmin mukana tulevassa harjoituksessa.
  • Jos sinulla on kireyksiä, harjoita liikkuvuutta, mutta koko keholle ja aktiivisesti erilaisin keinoin. Käytä joka päivä kehon kaikkia niveliä niiden täysillä liikeradoilla niin vältyt todennäköisimmin “jumeilta”.
  • Muista pitää huolta kehon nesteytyksestä ja päivittäisestä aktiivisuudesta. Tämä on tehokkain keino pitää liikkuvuutta, kimmoisuutta ja ninjamaisuutta yllä ;)
  • Voimaharjoittelu on järkevästi toteutettuna liikkuvuutta edistävää treeniä, auttaa meitä kannattelemaan kehoamme arjen haasteissa ja pitää yllä niin kutsuttua lihastasapainoa.

Liikkuvuusharjoittelu ja palautuminen, kulkeeko ne käsikädessä?

Tarvitseeko palautumista edes nopeuttaa ja miten se kannattaisi tehdä?

Näistä aiheista seuraavassa blogitekstissä.